Colcannon – Kulináris domb

0
Colcannon – Kulináris domb

Ez a bejegyzés affiliate linkeket tartalmazhat. További információért tekintse meg a társult vállalkozásokra vonatkozó szabályzatunkat.

Keverje hozzá a vajas kelkáposztát vagy a káposztát a klasszikus burgonyapüréhez, és már kész is Colcannonegy hagyományos ír köret, amely könnyen elkészíthető és teljesen finom.

Colcannon kapcsolatban áll Imbolc, egy pogány ünnep, amely a tavasz első napját ünnepli, és a Halloween. A colcannont akár kelkáposztával, akár aprított káposztával készíthetjük, de Halloweenkor a göndör kelkáposzta az alap. Egy gyűrűt is rejtegetsz a colcannon belsejében, és aki megtalálja, az előreláthatólag a következő évben megházasodik! Hát nem szórakoztató?

A színkontraszt miatt a kelkáposztát választottam az itteni fotókhoz, de ízben mindkettő egyformán finom volt. Tálalja a colcannont bármilyen különleges alkalomra, de különösen más ír kedvencekkel, mint például a sózott marhahús és káposzta, a Guinness-pörkölt, vagy a következő Pásztorpite feltétjeként.

A recept hozzávalói

Röviden: Íme egy gyors pillanatkép a recept összetevőiről.
Lásd az alábbi receptkártyát meghatározott mennyiségekre.

Hozzávalók megjegyzései

 • Krumpli: A legbolyhosabb, legsimább és legízletesebb burgonyapüréhez válasszon magas keményítőtartalmú burgonyát, például Russet, Idaho vagy Yukon aranyburgonyát. A viaszos burgonya (például új, piros vagy fehér fajták) több pépesítést igényel, hogy krémessé váljon, ami ragacsos, pépes pépesedést eredményezhet.
 • Vaj a tej előtt: Mindig először a vajat adjuk hozzá, hogy a vajzsír bevonja a burgonyakeményítő molekulákat. Ezután adjuk hozzá a forró tejet, hogy krémesek legyenek. Ha összekevered a sorrendet, ragacsos pépes lesz a vége.
 • Fejes káposzta: helyettesítsünk 4 csésze (10 uncia) aprított káposztával a kelkáposztát.

Lépésről lépésre szóló utasítások

 1. Egy holland sütőben vagy egy nagy fazékban adjunk hozzá burgonyát és 2 evőkanál sót. Adjunk hozzá hideg vizet, hogy a burgonyát 1 hüvelykkel ellepje.
A burgonyát egy ezüst edényben főzik.
 1. Közepes-magas lángon felforraljuk, és az edényt részben lefedjük. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, és egy villát könnyen bele lehet csúsztatni a közepébe, egyszer-kétszer megkeverve, körülbelül 10-15 percig. Jól leszűrjük, szűrőedénybe dobjuk, hogy eltávolítsuk a felesleges vizet.
Burgonya szűrőben.
 1. Törölje szárazra az edényt. Közepes-magas lángon felolvasztjuk a vajat. Adjuk hozzá a kelkáposztát és a hagymát, és főzzük addig, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig, gyakran kevergetve.
A Colcannon ezüst edényben készül.
 1. Tegyük vissza a burgonyát az edénybe, és pépesítsük egységes állagúra.
Colcannont kikanalazzák egy ezüst készletből.
 1. Lassan keverje hozzá ¾ csésze forró tejet. Adjon hozzá több tejet, egyszerre 1 evőkanál, hogy a kívánt állagot beállítsa. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Colcannon ezüst készletben.

Recept tippek és variációk

 • Hozam: Ebből a receptből körülbelül 7 csésze Colcannon készül, ami 14 (1/2 csésze) adaghoz elegendő.
 • Tárolás: A maradékot lefedve tárolja legfeljebb 4 napig.
 • Előre: Hámozza meg és vágja fel a nyers burgonyát 24 órával korábban. Felöntjük vízzel, és hűtőbe tesszük.
 • Mélyhűtő: Amíg vajat és tejterméket használsz, a colcannon szépen megdermed. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kanalazzuk egy fagyasztható edénybe. Címkézés, dátum és fagyasztás akár 1 hónapig.
 • Lassú tűzhely: Ha a Colcannon készen áll, tedd egy edénybe, és ALACSONY fokozaton melegítsd, hogy melegen és puha maradjon a lakoma alatt.
 • További ír receptek: Fedezze fel a Reuben és Rachel szendvicseket, az Irish Potato Nachos-t, a Corned Beef Hash-t, a Hot Reuben Dip-et és az ír kávét.
Bowls of Guinness Stew Colcannonnal.
Bowl of Guinness Stew Colcannon mellé tálalva.

Recept GYIK

Mi a különbség a champ és a colcannon között?

A Champ burgonyapüré mogyoróhagymával, metélőhagymával, petrezselyemmel vagy akár zöldborsóval keverve, és különösen Észak-Írországhoz köthető. A Colcannon burgonyapüré kelkáposztával vagy káposztával, és néha póréhagymával vagy zöldhagymával is.

Miért hívják colcannonnak?

A colcannon szó a gael „cal ceannann” szóból származik, ami „fehér fejű káposztát” jelent. A káposzta a legelterjedtebb burgonyapürébe kevert zöldség, bár gyakran használnak kelkáposztát (és néha póréhagymát is adnak hozzá).

További ír receptek

Colcannon

Keverje hozzá a vajas kelkáposztát vagy a káposztát a klasszikus burgonyapüréhez, és máris kész a Colcannon, egy hagyományos ír köret, amely egyszerűen elkészíthető és teljesen finom.

Felkészülési idő 10 perc

Főzési idő 20 perc

Teljes idő 30 perc

Adagok 14 adagok (½ csésze egyenként)

Tanfolyam Köret

Konyha Amerikai

Kalória 122

 • Egy holland sütőben vagy egy nagy fazékban adjunk hozzá burgonyát és 2 evőkanál sót. Adjunk hozzá hideg vizet, hogy a burgonyát 1 hüvelykkel ellepje.

 • Közepes-magas lángon felforraljuk, és az edényt részben lefedjük. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, és egy villát könnyen bele lehet csúsztatni a közepébe, egyszer-kétszer megkeverve, körülbelül 10-15 percig. Jól leszűrjük, szűrőedénybe dobjuk, hogy eltávolítsuk a felesleges vizet.

 • Törölje szárazra az edényt. Közepes-magas lángon felolvasztjuk a vajat. Adjuk hozzá a kelkáposztát és a hagymát, és főzzük addig, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig, gyakran kevergetve. Tegyük vissza a burgonyát az edénybe, és pépesítsük egységes állagúra.

 • Lassan keverje hozzá ¾ csésze forró tejet. Adjon hozzá több tejet, egyszerre 1 evőkanál, hogy a kívánt állagot beállítsa. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

 1. Krumpli: A legbolyhosabb, legsimább és legízletesebb burgonyapüréhez válasszon magas keményítőtartalmú burgonyát, például Russet, Idaho vagy Yukon aranyburgonyát. A viaszos burgonya (például új, piros vagy fehér fajták) több pépesítést igényel, hogy krémessé váljon, ami ragacsos, pépes pépesedést eredményezhet.
 2. Vaj a tej előtt: Mindig először a vajat adjuk hozzá, hogy a vajzsír bevonja a burgonyakeményítő molekulákat. Ezután adjuk hozzá a forró tejet, hogy krémesek legyenek. Ha összekevered a sorrendet, ragacsos pépes lesz a vége.
 3. Fejes káposzta: helyettesítsünk 4 csésze (10 uncia) aprított káposztával a kelkáposztát.
 4. Hozam: Ebből a receptből körülbelül 7 csésze colcannon készül, ami 14 (1/2 csésze) adaghoz elegendő.
 5. Tárolás: A maradékot lefedve tárolja legfeljebb 4 napig.
 6. Előre: Hámozza meg és vágja fel a nyers burgonyát 24 órával korábban. Felöntjük vízzel, és hűtőbe tesszük.
 7. Mélyhűtő: Amíg vajat és tejterméket használsz, a colcannon szépen megdermed. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kanalazzuk fagyasztható edénybe. Címkézés, dátum és fagyasztás akár 1 hónapig.

Szolgáló: 1adag (½ csésze)Kalória: 122kcalSzénhidrátok: 13gFehérje: 2gZsír: 7gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsírok: 0.4gEgyszeresen telítetlen zsír: 2gTranszzsír: 0.3gKoleszterin: 19mgNátrium: 65mgKálium: 331mgRost: 1gCukor: 1gA-vitamin: 1152IUC vitamin: 13mgKalcium: 51mgVas: 1mg


Meggan Hill az élelmiszeripari területen népszerű digitális kiadvány, a Culinary Hill ügyvezető séfje és vezérigazgatója. Imádja ötvözni középnyugati ételemlékeit a kulináris iskolai végzettségével, hogy megalkothassa saját ízletes, modern családi ételeket. Olvasók milliói keresik fel minden hónapban a Culinary Hillt, hogy alaposan tesztelt recepteket, valamint a hozzávalók elkészítéséhez, az előre főzéshez, az étlap megtervezéséhez és a szórakoztatáshoz szükséges készségeket és trükköket találják. A Wisconsin-Madison Egyetemen és a College of the Canyons iCUE kulináris művészeti programján végzett.


hasonló hozzászólások

Leave a Reply