Lila rizs (vörös káposzta rizs)

0
Lila rizs (vörös káposzta rizs)

A lila rizs egy fokhagymás, vajas rizses oldal, mely élénk színét a vörös káposztának köszönheti! Imádja ezt a 2 az 1-ben, amely a keményítőt és a sok zöldséget egy edényben kombinálja, ahelyett, hogy külön salátát és keményítőt készítene. Mindenhez passzol – nyugati, ázsiai, mediterrán, indiai, mexikói!

Lila rizs

Ismered azokat az éjszakákat, amikor önelégültnek érzed magad, mert a hétvégén előrébb jutottál, és bepácoltál egy csirkét, hogy a hét folyamán „gyorsvacsorát” tudj készíteni, de aztán rájössz, hogy nem terveztél egy oldalt az étkezéshez?

Nos, a mai recept csak az a fajta dolog, amely megmenti Önt. Ez egyike azoknak a köreteknek, amelyeket kettő az egyben ételnek nevezek, mert rengeteg zöldséget és keményítőt tartalmaz az étkezéshez. Ellentétben azzal, hogy két oldalt készítünk, például burgonyapürét plusz egy kerti salátát.

Milyen az íze: Vajas és fokhagymás, és nagyon enyhe káposztaíz, ami igazán tetszeni fog azoknak, akik nem ugrálnak fel-alá a káposzta emlegetésére vacsorára. Bónusz: olyan vidám szín!!!

Főtt lila rizs edényben
Fazék frissen főtt lila rizs.

Hozzávalók lila rizsben

Íme, mire van szüksége ennek a színes, zöldséges rizsnek az elkészítéséhez!

Lila rizs hozzávalók
Hiányzik a zöldségalaplé, hopp! Sajnálom! 🙂
 • Jázmin rizs – Szeretek jázmin rizst használni ebben az ételben, mert megkapod azt a kellemes, finom illatot.

  Egyéb rizs – a recept működik hosszú szemű rizzsel, közepes szemű rizzsel és basmati rizzsel, bár szükséged lesz még 1/4 csésze vízre vagy zöldséglevesre. Ennek az az oka, hogy a jázminrizs főzéséhez kevesebb folyadékra van szükség, mint más rizsfajtákhoz (erről bővebben a sima jázminrizs receptemben!).

  A recept nem megfelelő barna rizs, arborio/rizottó rizs, paella rizs, vadrizs vagy műrizs (karfiolrizs, quinoa stb.), mivel a főzési idők és módszerek eltérőek, ezért módosítanom kell a recepten.

 • Vöröskáposzta – Lila káposztának is nevezik, ez adja a rizs élénk lila árnyalatát! Ha akarsz, használhatsz sima zöldkáposztát, de hol van ebben a móka?? 😎

 • Fokhagyma és hagyma – Íz alap aromás. Imádni fogja a vajas fokhagymás ízt ebben a rizsben!

 • Vaj – Mint fent, az ígért vajas ízért! Meg fog lepődni, milyen vajas íze van annak ellenére, hogy csak 30 gramm / 2 evőkanál vajat használunk.

 • Növényi állomány – A rizsfőző folyadék, finomabb, mint a víz! Használjon alacsony nátriumtartalmú alaplevet. Ha a tiéd teljes só, hagyd ki a sót a receptben.

 • Só, bors – Fűszer a rizshez.

 • Zöld hagyma – Friss köretnek a végére, bár nem mondanám kritikusnak.

Nem kell öblíteni a rizst!

A jázmin rizst nem kell leöblíteni, hogy lemossuk a felesleges keményítőt, hogy a rizs bolyhos legyen. Ez egy mítosz. Csak a megfelelő folyadék-rizs arányra van szüksége, amely 1,25:1 (1,25 csésze víz/alaplé 1 csésze rizshez), és a rizs mosás nélkül is puha lesz. A legtöbb recept rosszul csinálja, mert túl sok vizet használ.

Az egyetlen ok a jázmin rizs mosására ha attól tart, hogy a rizs koszos. Ha a szupermarketben vásárolta a sajátját, nem kell tisztítania. Ha megtisztítja a rizst, csökkentse az alaplevet 2 evőkanállal, hogy figyelembe vegye a vizes rizst.


Hogyan készítsünk lila rizst

Egy nagy, zsíros rizskészítési szabály, amely MINDEN rizsre vonatkozik, amelyet főz: NE KEVÉRJ, NE KÜSÖLJEN, ha feltette a fedőt az edényre! Kivéve persze, ha szereti az egyenetlenül főzött, ragacsos és pépes rizst. 🤷🏻‍♀️

Hogyan készítsünk lila rizst
 1. Használjon nagy serpenyőt vagy kis edény, körülbelül akkora, mint az enyém, ami 28 cm/11 hüvelyk. Ha túl kicsi serpenyőt használ (~20 cm/8 hüvelyk), akkor a rizs-káposzta keverék túl mély lesz, ami miatt a rizs egyenetlenül sül meg.

  Saute a fokhagymát és a hagymát a vajban, amíg csodálatos illatú lesz / a hagyma áttetsző. Ezután főzzük a káposztát néhány percig, amíg el nem kezd puhulni (ahelyett, hogy merev és pocakos legyen). Ne hagyjuk, hogy teljesen megfonnyadjon és megpuhuljon, mert jobban megfő a rizzsel.

 2. Adjunk hozzá rizst és kevergetve bevonja a fokhagymás vajat.

Hogyan készítsünk lila rizst
 1. Adjon hozzá készletet majd kaparjuk le az oldalát és a káposzta-rizst nyomjuk a folyadék felszíne alá, amennyire csak tudjuk. A lényeg az, hogy az összes rizst a folyadék alá akarja. A felszín fölé szúró néhány szem jó lesz, gőzben megfőnek.

 2. 12 percig főzzük – Forraljuk fel a folyadékot, majd tegyük rá a fedőt, és mérsékeljük a hőt közepesen alacsonyra, vagy alacsonyra, ha az égő nagyon erős. Hagyja zavartalanul főni 12 percig. Ne emelje fel a fedőt, hogy kukucskáljon, és semmiképpen ne keverje! Ez megzavarja a rizs főzését, és egyenetlenül főtt rizst kap, amely pépes és ragacsos.

  Jelölje be – A 12 percnél, gyorsan, távolítsa el a fedelet, és döntse meg a serpenyőt, hogy az összes folyadék felszívódjon. Ha nem, hagyja még egy-két percig a tűzhelyen.

 3. Pihenés 10 perc – Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről még mindig fedővel, és pihentessük 10 percig. Soha ne hagyja ki a rizs pihentetési lépését! A rizs befejezi a főzést, és az egyes rizsszemek felületén lévő folyadék felszívódik = bolyhos rizs.

 4. Pihe majd zöldhagymával megszórva tálaljuk!

Lila rizs egy tálban

Mit tálaljunk lila rizzsel

Ez a káposztás rizs meglehetősen semleges ízű, kellemes vajas, fokhagymás ízzel. Ez azt jelenti, hogy szinte bármilyen ételhez és bármilyen nyugati és ázsiai konyhához illik.

Bár a lehetőségek végtelenek, itt a kiindulópont – néhány gyors főétel, amit lila rizs mellé tálalnék:

És persze magától értetődő, hogy a lila rizsed még jobb ízű lesz, ha szerenádot teszel vele A hercegé Lila eső miközben a tűzhelyen gőzölög. 🎶 Hajrá, csináld. Tudod, hogy megtettem!! – Nagi x


Nézd meg, hogyan kell elkészíteni

Többre éhes? Iratkozz fel az enyémre hírlevél és kövessen tovább Facebook, Pinterest és Instagram az összes legújabb frissítéshez.

Felülnézeti fotó a lila rizsről

Lila rizs

Adagok5

Koppintson vagy vigye az egérmutatót a méretezéshez

Recept videó fent. A lila rizs egy fokhagymás, vajas rizses oldal, mely élénk színét a vörös káposztának köszönheti! Imádja ezt a 2 az 1-ben, amely a keményítőt és a sok zöldséget egy edényben kombinálja, ahelyett, hogy külön salátát és keményítőt készítene. Mindenhez passzol – nyugati, ázsiai, mediterrán, indiai, mexikói!

Utasítás

 • Megolvasztjuk a vajat egy nagy serpenyőben vagy kis fazékban közepes lángon. (3. megjegyzés)

 • Párolt zöldség – A hagymát és a fokhagymát 1 perc alatt puhára főzzük. Adjuk hozzá a káposztát, sózzuk és borsozzuk. 2-3 percig főzzük, időnként megkeverve, amíg a káposzta el nem kezd puhulni, de nem teljesen szétesik (mert jobban megfő a rizzsel együtt).

 • kabát rizs – Hozzáadjuk a rizst, és jól elkeverjük, hogy bevonja az ízét.

 • Adjuk hozzá a zöldséglevest. Kaparja le az oldalát, és nyomja le a káposzta-rizs keveréket, hogy az összes rizs elmerüljön.

 • Főzzük 12 percig – Forrald lassú tűzön, majd fedd le, állítsd a tűzhelyet közepesen alacsonyra (vagy egy erősebb égőnél alacsonyra), és főzd 12 percig. Ne kukucskáljon vagy keverjen!

 • Pihenés 10 perc – Lekapcsoljuk a tüzet, levesszük a fazékot a tűzhelyről, és még 10 percig pihentetjük (lefedve).

 • Bolyhosodás és tálalás – Használjon gumilapátot vagy rizslapátot a rizs pelyhesítéséhez, majd forgassa bele a tálalóedénybe. Megszórjuk zöldhagymával és tálaljuk!

Megjegyzések a recepthez:

1. Rizsfajták – A recept hosszú szemű, basmati és közepes szemű rizzsel is működik, DE az alaplevet 1/4 csészével (60 ml) kell növelni, mert a jázmin rizsnek valamivel kevesebb folyadékra van szüksége a főzéshez. (További információért lásd a sima jázmin rizs receptjét.)
Öblítés – Nem szükséges megakadályozni, hogy a rizs pépes legyen, mert ez a recept a megfelelő víz-rizs arányt használja a jázmin rizshez (ami 1 csésze rizs és 1 1/4 csésze víz). A legtöbb recept rosszul értelmezi = pépes rizs. Szintén nem kell öblíteni a rizst a tisztításhoz, ha csomagban vásárolta a szupermarketben, mert tiszta lesz. Ha meg kell mosni a rizst a tisztításhoz majd alaposan rázzuk le róla a felesleges vizet, és csökkentsük az alaplevet 2 evőkanállal (hogy figyelembe vegyük a vizes rizst).
2. Folyadék – alaplével finomabb lesz ez a rizs. Ha vizet használ, adjon hozzá 1 csirke- vagy zöldségleves kockát (oldott) vagy 1 tk alaplevet.
3. A főzőedény mérete számít! Használjon nagy serpenyőt, az enyém 28 cm/11 hüvelyk széles, használjon körülbelül ekkora méretűt. Ne készítse kicsiben (~20 cm/8 hüvelyk széles), mert a rizs-káposzta keverék túl mély lesz ahhoz, hogy a rizs egyenletesen megfőjön.
4. Maradék rizs 2 napig eláll. A fagyasztás működni fog, de a káposzta kissé vizes lesz, bár ha jól átforgatod, ez nem lehet probléma.
Táplálás adagonként, 5 adagot feltételezve.

Táplálkozási információk:

Kalória: 206cal (10%)Szénhidrátok: 36g (12%)Fehérje: 4g (8%)Zsír: 5g (8%)Telített zsír: 3g (19%)Többszörösen telítetlen zsírok: 0.3gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gTranszzsír: 0.2gKoleszterin: 13mg (4%)Nátrium: 486mg (21%)Kálium: 211mg (6%)Rost: 2g (8%)Cukor: 3g (3%)A-vitamin: 928IU (19%)C vitamin: 33mg (40%)Kalcium: 45mg (5%)Vas: 1mg (6%)

Dózer élete

Mit gondolsz – kiköpi?? 😂

hasonló hozzászólások

Leave a Reply